قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در یک نگاه

(بهار 1403)

موضوع ازدواج و خانواده و مسائل مربوط به آن، یکی از محوری ترین موضوع هایی است که در سخنان مقام معظم رهبری بارها به آن اشاره شده است. چنان که می دانیم، ازدواج، رخدادی اثرگذار و سرنوشت ساز در زندگی انسان هاست، و اینکه در اثر ازدواج، چه سرنوشتی برای انسان رقم بخورد، به شناخت درست پسر و دختر از یکدیگر پیش از ازدواج، آگاهی آنها از رمز و رازهای ازدواج و پیدا کردن زوجی مناسب با سطوح اعتقادی، فرهنگی، علمی و اقتصادی خویش وابسته است.

بخش دیگری از این مسئله، به پس از ازدواج برمی گردد و اینکه آنان چگونه باید با یکدیگر رفتار کنند و خود را با شرایط موجود هماهنگ سازند. از یاد نبریم که با ازدواج، افزون بر آنکه شخص، سرنوشت خود را رقم می زند، در رقم زدن سرنوشت زوج خود نیز اثرگذار است و همین امر موجب می شود شخص، احساس مسئولیتی دوچندان کند.

بی گمان برای کسانی که آرزومند ازدواجی دلخواه و تعالی بخش هستند، آگاهی از همه ضوابط، شرایط و سازوکارهای آن، امری بایسته و ضروری خواهد بود، و یکی از شیوه های دست یابی به این آگاهی، گوش سپردن به سخنان بزرگانی است که در این باره رهنمودهای ارزشمند ارائه داده اند.

یکی از این بزرگان که درباره ازدواج و مسائل مربوط به آن، سخنان گران بهایی بیان فرموده، مقام معظم رهبری است. آنچه در این نوشتار می آید، گزیده ای است از سخنان ایشان درباره ازدواج و خانواده.

ارزش و اهمیت ازدواج

این ازدواجی که خدای متعال، سنت قرار داده و آفرینش هم آن را اقتضا می کند، یکی از نعمت ها و اسرار الهی و یکی از پدیده های اجتناب ناپذیر زندگی بشری است. می شد که خداوند در قوانین آسمانی، این موضوع را لازم، واجب و حتمی و یا مجاز کند و مردم را رها کند تا یکی یکی بروند و با هم ازدواج کنند، اما این کار را نکرده است، بلکه ازدواج را یک ارزش قرار داده است؛ یعنی کسی که ازدواج نمی کند، خود را از این ارزش محروم نموده است. (از نظر اسلام، تشکیل خانواده یک فریضه است. عملی است که مرد و زن باید آن را به عنوان یک کار الهی و یک وظیفه انجام بدهند. اگرچه شرعاً در زمره واجبات ذکر نشده، اما به قدری تحریص و ترغیب شده است که انسان می فهمد خدای متعال بر این امر اصرار دارد، آن هم به عنوان یک حادثه ماندگار و دارای تأثیر در زندگی و جامعه. به همین دلیل است که این همه بر پیوند میان زن و شوهر تحریص کرده و جدایی را مذمت نموده است.

خدای متعال از زن و مرد تنها خوشش نمی آید، مخصوصاً آنهایی که جوان اند و بار اول شان است. مخصوص جوان ها هم نیست. خدای متعال از زندگی مشترک و مزدوج خوشش می آید. آدم تنها، مرد تنها و زن تنها که همه عمر را به تنهایی می گذرانند، از دید اسلام یک چیز مطلوب نیست؛ مثل یک موجود بیگانه است در مجموعه پیکره انسانی. اسلام این طور خواسته که خانواده، سلول حقیقی مجموعه پیکره جامعه باشد، نه تنها فرد تنها.

روایت معروفی داریم که پیامبر فرموده اند: نکاح سنت من است. البته این سنت آفرینش است، سنت میان انسان ها و همه اقوام و ادیان است. پس چرا فرموده اند سنت من؟ چرا اختصاصی وجود دارد؟ شاید از این جهت باشد که اسلام بر این امر تأکید بیشتری ورزیده و این تأکید در ادیان الهی دیگر کمتر است. شما ملاحظه می کنید این تأکیدی که اسلام بر ازدواج کرده، در این مکاتب اجتماعی و فلسفه های رایج اجتماعی و سیاست های معمولی دنیا وجود ندارد. اسلام اصرار دارد که پسرها و دخترها در همان سنینی که برای ازدواج آماده اند، ازدواج نمایند. (همان)

ازدواج، علاوه بر اینکه یک تقاضای طبیعی است، یک سنت دینی و اسلامی نیز هست. بنابراین، خیلی آسان است که کسی از طریق این اقدام و عمل که طبیعت و نیاز او آن را ایجاب می کند، ثواب هم ببرد؛ چون سنت است و به قصد ادای سنت پیامبر و اطاعت امر ایشان به این کار اقدام نماید.

در واقع، آن همه اصرار و تأکید اسلام بر ازدواج، به خاطر تأثیر عمیق تشکیل خانواده در تربیت انسان، در رشد فضایل، در ساخت و ساز انسان سالم از لحاظ عاطفی، رفتاری و روحی است.

پرهیز از تأخیر ازدواج ( ازدواج به هنگام)

اسلام اصرار دارد بر اینکه پدیده ازدواج در روال خود، هرچه زودتر، از آغاز احساس نیاز انجام گیرد. این هم از خصوصیات اسلام است، هرچه زودتر بهتر. علت چیست؟ علت این است که اولاً برکات و خیراتی که در امر ازدواج وجود دارد، در وقت خود و زودتر از اینکه زمان بگذرد و عمر تلف بشود، برای انسان حاصل خواهد شد. ثانیاً جلوی طغیان های جنسی را می گیرد.

لذا می فرماید: «منْ تزوّج احْرز نصف دینه؛ کسی که ازدواج کند، نیمی از دین خود را به دست آورده است. » از این روایت استفاده می شود که نصف تهدیدی که انسان درباره دین خود می بیند، از طرف طغیان های جنسی است.  

از مشوق‌های نقدی تا اعطای واحد مسکونی

طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت امروز در نشست شورای نگهبان به تایید رسید که در آن مزایای قابل توجهی برای جوانان و فرزندآوری پیش بینی شده است.

در بخشی از این قانون به  پرداخت یک میلیون بلاعوض جهت سرمایه گذاری بورس بنام فرزندان متولد سال ۱۴۰۰ و بعد از آن،افزایش ۲۵درصد سقف تسهیلات مسکن جهت خرید و ساخت و جعاله به ازای هر فرزندو افزایش دو ساله دوره بازپرداخت و تسهیلات قرض الحسنه برای تولد فرزند اول تا پنجم و بالاتر به ترتیب از ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان با تنفس شش ماهه اشاره شده است.

همچنین تامین زمین یا واحد مسکونی حداکثر ۲۰۰ متری به قیمت تمام شده با ۲ سال تنفس و ۸ سال قسط بندی پس از تولد فرزند سوم، اختصاص وام ۱۵۰ میلیون تومانی ودیعه، خرید یا ساخت مسکن برای خانواده های فاقد مسکن با باز پرداخت ۲۰ ساله مشروط به تولد فرزند سوم به بعد در سال ۱۳۹۹ یا پس از آن، امکان استفاده مجدد از امکانات دولتی تامین مسکن خانواده ها پس از تولد فرزند سه به بعد، معافیت مالیاتی اشخاص حقیقی به ازا فرزند ۳ به بعد ، هر فرزند ۱۵درصد مشروط به تصویب در بودجه سنواتی، تسهیلات قرض الحسنه برای تولد فرزند سوم تا پنجم و بالاتر به ترتیب از ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان با تنفس شش ماهه، حق بهره برداری زمین با هدف تولید و کشاورزی و اشتغال و تخفیف ۲۵درصد هزینه واگذاری با پنجاه درصد افزایش طول دوره بازپرداخت برای تولد فرزند ۳ به بعد، افزایش سنوات خدمت به میزان یک سال به ازای هر فرزند پس از تولد فرزند سوم تا پنجم و همچنین افزایش سوابق بیمه بیمه گذار زنان خانه دار روستایی و عشایری با تولد فرزند چهارم و پنجم به ازاء هر فرزند ۲ سال از دیگر مزایای این طرح است.

 

 

 

  • 1397/04/19 - 13:59
  • - تعداد بازدید: 1716
  • - تعداد بازدیدکننده: 82
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /Z8w

يادداشت افشين گنج بخش در روزنامه دنياي اقتصاد ✍ 'مسیر حمایت همه جانبه از تولیدکننده داخلی'

01(300).jpg

 


موضوع حمایت از کالای ایرانی دارای ابعاد مختلفی است که به کمک سیاست‌های برنامه ششم توسعه، می‌توان نقشه راه مشخصی را برای آن ترسیم کرد. در برنامه ششم توسعه مولفه‌های تاثیرگذاری نظیر رشد اقتصادی شتابان، پایدار و اشتغال‌زا به کمک بسیج همه امکانات کشور، بهبود مستمر فضای کسب و کار، تامین مالی فعالیت‌های خرد و متوسط به وسیله نظام بانکی، جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور و سرمایه‌گذاران خارجی، با ایجاد انگیزه و مشوق‌های لازم و... به چشم می‌خورد که با بهره‌گیری از آنها چارچوب‌های برنامه «حمایت از کالای ایرانی» شکل عملیاتی به خود می‌گیرد.


باید توجه داشته باشیم حمایت از کالای ایرانی، تنها در «خرید» خلاصه نمی‌شود! بلکه مانند یک مکعب دارای اضلاع مختلفی است و هر پارامتر به پارامتری دیگر مرتبط است. در این مقاله به بررسی محورهای تاثیرگذار حمایت از کالای داخلی می‌پردازیم.


 


۱-تقویت و ارتقای فرهنگ مصرف کالای ایرانی: یکی از چالش‌های حمایت از کالای ایرانی، فرهنگ‌سازی این امر در بین اقشار مختلف جامعه است. در این زمینه طی سال‌های اخیر تلاش‌هایی به‌ویژه برای «برندسازی» و «تبلیغات» به‌وسیله رسانه‌های مختلف صورت گرفته، اما چون ابتکار عمل در آن وجود نداشته، همچنین از شکل «مردمی» به حالت «دولتی» تغییر وضعیت داده است، در بسیاری از موارد به جای تبلیغ، تبدیل به ضدتبلیغ شده است. در زمینه فرهنگ‌سازی برای استفاده از کالای ایرانی، نباید از نقش «گروه‌های مردم نهاد» غافل شویم. بدون شک فعالیت با برنامه گروه‌های مردمی به‌ویژه تشکل‌های دانشجویی و دانش‌آموزی در پیشبرد اهداف، بسیار موثر خواهد بود. همچنین نکته بعدی که در مورد مبحث فرهنگ‌سازی خرید کالای داخلی تامل برانگیز است، احیا و تقویت بازارهای محلی است. متاسفانه امروزه بازارهای محلی مانند جمعه بازار و... به محلی برای فروش کالاهای بی‌کیفیت خارجی تبدیل شده‌اند!


 


۲-ارتقای همه جانبه عوامل تولید با توجه به نیاز مصرف‌کننده: سوالی که همواره در ذهن افکار عمومی ایجاد می‌شود این است که«آیا کالای داخلی کیفیت لازم را دارد؟» برای پاسخ به چنین پرسشی، باید واقعیت را بپذیریم و صادقانه بگوییم، همه اجناس داخلی دارای کیفیت مطلوب نیستند. یکی از برنامه‌های اساسی وزیر صنعت، معدن و تجارت، بهبود فضای کسب و کار و ارتقای کیفیت محصولات داخلی است که این امر به کمک تاسیس کلینیک‌های تخصصی برای ارائه خدمات فنی، مهندسی و مشاوره‌ای، میسر خواهد بود. از جمله عوامل تاثیرگذار دیگر که در ارتقای همه‌جانبه عوامل تولید نقش دارد، می‌توان به نحوه «توزیع کالای داخلی» و «قیمت تمام شده» اشاره کرد که همواره در ردیف چالش‌های اصلی قرار دارند و با تدوین برنامه‌ای جامع و مدیریت مقتدر، ظرفیت بهبود یافتن را دارا هستند.


 


۳-هدفمندسازی تولید با نگرش توسعه صادرات غیرنفتی به‌ویژه در کشورهای همسایه: کشور ما با ۱۵ کشور، همسایه است و چه از طریق زمینی و چه از طریق دریا، مرز مشترک دارد. یکی از راهکارهای ترویج استفاده از کالای ایرانی، برنامه ریزی هدفمند برای بازارهای مورد نظر در کشورهای همسایه با در نظر گرفتن «کنسرسیوم‌های صادراتی» است که این امر خود به خود موجب تقویت مراکز مبادله‌ای بین ایران و کشورهای همسایه می‌شود. در واقع تحقق حضور هدفمند در بازار کشورهای همسایه، ضمن تقویت روابط «دیپلماسی بازرگانی»، روی «عدم کیفیت» که یکی از چالش‌های برخی از کالاهای ساخت داخل است با ایجاد فضای رقابتی بین تولیدکنندگان، تاثیر مثبتی دارد و در نهایت این فرآیند منجر به «تحریک بازار» می‌شود. ذکر این نکته ضروری است که توجه هر چه بیشتر به «رایزن‌های بازرگانی» می‌تواند روی حضور مستمر کالای ایرانی در بازار کشورهای همسایه، تاثیرگذار باشد.


 


۴-بهبود مستمر فضای کسب و کار و تقویت ساختار رقابتی و رقابت پذیری بازارها: عمده‌ترین چالش تولیدکنندگان داخلی در شرایط فعلی را در دو عنوان «مشکلات مالیاتی» و «مشکلات ناشی از سود بانکی» می‌توان خلاصه کرد که در این زمینه امیدواریم تدابیر لازم توسط وزارت اقتصاد اندیشیده شود. علاوه بر موارد مذکور که تاثیر مستقیمی در بهبود فضای کسب و کار دارد، اجرای بسته ویژه بیمه صنایع مخصوصا صنایع کوچک در کنار توجه به مراکز لجستیک، تقویت استارت آپ ها، پیش بینی تسهیلات جهت خرید کالای ایرانی، تامین نیازهای عمومی صنعتگران و ارائه خدمات الکترونیک؛ می‌تواند در بهبود فضای کسب و کار نقش مهمی داشته باشد.


 


۵-هماهنگی و بسیج همه پتانسیل‌های داخلی بویژه قوای سه گانه و سازمان‌های مردم نهاد: باید قبول کنیم حمایت از کالای ایرانی با بسیج همه ارگان‌ها و عزم ملی امکان پذیر است، چرا که در این راهموانع و مشکلات زیادی وجود دارد که برطرف کردن آنها بدون هماهنگی بین قوای سه‌گانه کشور میسر نخواهد بود. یکی از چالش‌های حل نشدنی در زمینه حمایت از کالای داخلی «قاچاق کالا» است؛ به‌طوری که جنس قاچاق با قیمتی کمتر از قیمت کالای داخلی، فضای رقابت در بازار را مسموم می‌کند و متاسفانه هنوز به راه حل اساسی برای برطرف کردن مشکل قاچاق نرسیدیم. در کنار رفع معضل قاچاق، اصلاح قوانین و برطرف کردن موانع جهت تسهیل کار تولیدکننده داخلی نیز یکی از موارد مهمی است که باید با اراده قوه مجریه، قوه مقننه و قوه قضائیه صورت گیرد. یکی از موانع پیش روی تولید‌کننده داخلی، برخی از قوانین فرسایشی است و تا زمانی که این قوانین اصلاح و بروزرسانی نشود، حمایت از کالای داخلی که در واقع حمایت از تولیدکننده ملی است، تحقق پیدا نمی‌کند.

  • گروه خبری : 1-همه عناوين
  • کد خبر : 749
کلمات کلیدی

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تاریخ آخرین بروزرسانی: 1397/04/19 13:59
footer background

ارتباط با ما

google map

آدرس:تهران، بزرگراه کردستان، خیابان عطار، خیابان نیروی انتظامی، پلاک ۱۰

تلفن:9-88770921 (021)

کد پستی سازمان: 1994768351

فکس:88770800 (021)

پست الکترونیکی:info@isipo.ir

آمار بازدید

کاربران آنلاین:15

بازدید امروز:5520

بازدید این صفحه:8

بازدید‌ کل:1089

مرورگر :

IP:

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نشانگر موس:

تغییر نشانگر موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: